Askalu Haile

Ervaring met schoonmaken heeft Askalu Haile (27) al opgedaan in haar thuisland Eritrea. Als studente Vertaler maakte ze daar ook schoon bij, zoals ze ze zelf noemt, “rijke mensen”. Bijna zes jaar geleden verruilde ze de Oost-Afrikaanse warmte voor dit koude kikkerlandje en nam bijna een jaar geleden het schoonmaakdoekje weer ter hand. Ditmaal voor Schoon Westland, waar ze vijf ochtenden per week de gemeentewerf in Monster onder handen neemt.  

De via Patijnenburg uitgezonden en al geheel ingeburgerde Askalu vindt schoonmaken leuk werk. “Mijn eigen flat aan Madestein in Monster maak ik ook van voor naar achter schoon,” vertelt ze. “En ik heb verder veel ervaring met verven, ook van mijn eigen huis. Verder houdt Askalu zich bezig met koken en haar twee kinderen van 11 en bijna 5 jaar oud. “Ik word blij van hen,” aldus de op jonge leeftijd moeder geworden Eritrese. “Ik vind het leuk om met hen verstoppertje te spelen, naar het strand te gaan of mee te gaan naar de voetbal in Monster. Voetbal is een leuke sport.”

Askalu's familie
Askalu vindt het wel jammer dat het momenteel vanwege de Coronacrisis alleen bij het spelen met de kinderen blijft. “Ik kan niet naar veel mensen toe. We moeten afstand houden, voorzichtig zijn.” Gelukkig weet ze dat als er weer andere tijden aanbreken, ze weer langs kan gaan bij vrienden. “Ik heb vier vrienden in mijn flat die mij helpen,” zo zegt ze. “En Rahwa, die ook uit Eritrea komt, is een goede collega.”

Haar familie die ze in haar thuisland achterliet, heeft ze echter al heel lang niet meer gezien. “Mijn ouders en één van mijn broers in Eritrea heb ik al zeven jaar niet meer gezien. We bellen wel maandelijks. Doordat er in het dorp waar ze wonen geen wifi is, moeten ze ervoor naar de stad.” Verder heeft Askalu nog vijf broers, die verspreid wonen over de hele wereld. “Zij wonen in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Israël. Zij zijn mij wel een paar keer wezen bezoeken, behalve de broer in Israël. Die heb ik al elf jaar niet meer gezien.”   

Een tevreden mens
Ondanks het gemis van haar familie, heeft Askalu toch een goed gevoel bij haar leven in Monster. “Ik vind alle dagen leuk, maar de beste dag is zondag. Dan ben ik vrij en nodig ik soms iemand uit om koffie te komen drinken. Zondag is een gezellige dag.”  

Dat Askalu een tevreden mens is, blijkt uit het feit dat ze niet echt een advies heeft voor de gemeenschap. Hiermee lijkt ze te willen aangeven: blijf zo doorgaan allemaal, dan komen we er wel!