Rahwa Gebregziabher Aregai

De week van Rahwa Gebregziabher Aregai (25) is goed gevuld met schoonmaakwerk. Voor Schoon Westland hanteert ze op dinsdag- en donderdagmiddag het blauwe en roze doekje bij Vitrocom Perfect Plants in Honselersdijk. Verder worden de maandag-, woensdag- en vrijdagavond ingevuld bij Pothos Perfect Plants, eveneens in Honselersdijk. Buiten Schoon Westland maakt ze bij een bedrijf nog drie ochtenden schoon van 7 tot 12 uur. Rahwa zegt daarom soms bij het huiswaarts gaan ’s-avonds niet voor niets tegen haar collega: “Lekker slapen”. 

Hoewel ze soms op vrijdag echt moe is, is deze dag ook haar favoriete dag van de week. Rahwa heeft daar een simpele verklaring voor. “Dan is het bijna weekend”, aldus de geboren Eritrese.

Rahwa's ambities
Met haar looks zou ze zo een carrière als fotomodel kunnen beginnen, maar haar ambities liggen op een ander vlak. Ze vindt haar baan in de schoonmaak prima, en zou in de toekomst overdag een opleiding willen volgen en ’s-avonds werken in een werken-leren traject. Zij krijgt hierin hulp van sociaal werkbedrijf Patijnenburg, maar voor het zover is, wil Rahwa maar één ding: “Eerst goed Nederlands leren”. Voor het onderdeel lezen en luisteren is ze al geslaagd, en met schrijven en spreken is ze bezig. Dit gedeelte heeft helaas de nodige vertraging opgelopen door de Corona crisis. Rahwa en ook haar collega’s, waaronder ondergetekende, vinden wel dat haar Nederlandse spraak in de tijd goed vooruit is gegaan. Zelf zegt Rahwa hierover: “Toen was ik nog een beetje bang, nu is het gewoon”. Haar goede collega Annemieke is haar steun en toeverlaat als het gaat om het lezen en uitleggen van brieven of mails waar Rahwa zelf niet helemaal uit komt. Ook bij het afspreken voor dit interview via Whatsapp had Annemieke een bemiddelende rol. “Zij is als een moeder”, vertelt Rahwa.

Het gemis van haar Eritrese familie
Ze vindt het wel fijn dat haar buurvrouw in haar flatje aan het Dreesplein in Naaldwijk ook uit Eritrea komt. Zo kan ze ook nog dingen delen met iemand uit haar thuisland. Dit doet ze sowieso ook één keer per maand aan de telefoon met haar moeder, die ze vijf jaar geleden voor het laatst heeft gezien. Ook haar vader en acht broers en zussen mist ze al zo lang. “Alleen ik ben hier in Nederland”, aldus Rahwa. Ze hoopt nog een keer op het vliegtuig te kunnen stappen naar haar familie in het verre Eritrea.

En hier wordt Rahwa gelukkig van
Rahwa haalt veel steun uit haar geloof en vindt het vervelend dat de Corona crisis een streep heeft gehaald door haar bezoeken aan een kerk in Rotterdam. Ze ziet er sowieso naar uit om weer dingen samen te doen als de crisis voorbij is. Gelukkig kan ze wel weer naar de sportschool aan het einde van haar werkdag, waarop ze natuurlijk al de nodige gratis fitness heeft gehad met schoonmaken. De volgende morgen is het dan weer vroeg dag, die begint met koffie, een beetje praten en “het gezellig maken”, zoals Rahwa het omschrijft. Op de vraag waar ze gelukkig van wordt heeft ze een kort, maar krachtig antwoord: “Ik heb het goed, ik heb werk”.