Wietske bartels

Wietske Bartels (47) is begonnen met schoonmaken voor Fill Schoonmaakgroep. Zij is gedetacheerd door sociaal werkbedrijf Patijnenburg in Naaldwijk, dat zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met haar vaste maatje Helen Vijverberg, bij wie ze nog in de klas heeft gezeten op de Gantelhof in Poeldijk, werkt ze van maandag tot en met donderdag de nodige projecten af. Ze hebben daarvoor ooit via Fill Schoonmaakgroep een elektrische auto tot hun beschikking gekregen, die bestuurd wordt door Helen, want Wietske beschikt niet over een rijbewijs.

De werkweek van Wietske is goed gevuld. Ze houdt iedere dag de gemeentewerf in Naaldwijk schoon en op maandag en donderdag Zorglocatie Dubbel 4 in Honselersdijk. Verspreid over de week cleant ze portieken in ’s-Gravenzande, de onderkomens van de medewerkers van diverse begraafplaatsen in Westland, het Heilige Geest Hofje in Naaldwijk en het onderkomen van de medewerkers van het Juliana Sportpark in ‘s-Gravenzande. De gemeentewerf Monster behoorde ook enkele weken tot het werkgebied van de meiden, maar nu beperkt dat zich tot de bouwkeet die zich voor de werf bevindt. Binnenkort wordt er nog een project in ’s-Gravenzande aan hun werk toegevoegd. Vanwege hun werk overdag, maken de twee musketiers ’s-avonds niet schoon. “En de zware portieken doen we op maandag en dinsdag, dan hebben we nog de meeste fut”, legt Wietske uit.

Een dag uit het leven van Wietske
Wietske is diabetes patiënte en moet op gezette tijden eten. Dit houdt haar maatje Helen ook goed voor haar in de gaten. Vanwege het risico voor haar gezondheid heeft Wietske tijdens de Corona crisis acht weken thuis gezeten. Ze hield zich bezig met wandelen en fietsen en vermeed zoveel mogelijk drukke plekken. Ze zal blij zijn als ze weer een keertje kan winkelen in De Bogaard.
Wietskes begin van de dag kent een vaste routine: opstaan, eten en vanuit haar woonplaats Wateringen een half uur fietsen naar de Naaldwijkse gemeentewerf. Ze eindigt haar werkdag naar eigen zeggen “liefst zo snel mogelijk”. “Dan ben ik blij dat het weer over is en ga ik lekker zitten en tv kijken”, aldus de Wateringse, die het liefst dolfijnentrainster was geworden. Deze droom kon helaas niet worden verwezenlijkt, maar Wietske kreeg het wel voor elkaar om in Turkije met dolfijnen te gaan zwemmen. Dit was voor haar een onvergetelijke ervaring.


Geluksmomentjes
Haar favoriete dagen van de week zijn donderdag (“Dat is mijn laatste werkdag”) en vrijdag (“Dan ben ik vrij”). Wietske kan erg blij worden van haar nichtjes van 9, 6 en 5 jaar oud, en van haar neefje van 8. Daar past ze wel eens op en doet het uitstekend in de rol van “ suikertante”. “Ik moet oppassen dat ik ze niet teveel cadeautjes geef”, aldus Wietske.

Twee vliegen in één klap
Het beste advies dat Wietske met ons wil delen is: denk vooruit. Zij noemt daarbij als voorbeeld de kermis in Naaldwijk. “Wij hebben daarom op maandag al het Heilige Geest Hofje schoongemaakt”. Nog een mooi voorbeeld is dit interview. Wietske vond het wel handig als Helen dan ook meteen alvast de vragen zou beantwoorden. “Dan heb je twee vliegen in één klap, handig toch?”