Milieuvriendelijk schoonmaken Schoon Westland

Silvana de graaff

Het schoonmaken houdt voor Silvana de Graaff (21) niet op bij haar werk voor Schoon Westland. Zelfs op haar stage-adres, Kinderdagverblijf De Zeebaboe in Hoek van Holland, hanteert ze nog het poetsdoekje. “Als de kinderen gegeten hebben moet toch de tafel schoon”, aldus de bezige bij. Stilzitten is niets voor de laatstejaars Pedagogisch Medewerker. De studente aan MBO Westland heeft door de Corona-maatregelen maar drie uur per week fysiek les en de rest online. Hierdoor blijft best veel tijd over. Aangezien ze naar eigen zeggen “liever werkt dan stilzit”, komt schoonmaken voor Schoon Westland daarom als geroepen. Ze is flexibel inzetbaar en kan veel invallen.

Silvana’s vaste panden zijn Adrichem op de dinsdag- en vrijdagavond, Vreugdenhil op vrijdag en Salaris Compleet op zaterdag. Hier verenigt ze het nuttige met het aangename, door tijdens het poetsen met oortjes in online schoolwerk te beluisteren. Silvana’s mentor kan deze twee-vliegen-in-één-klap methode niet zo waarderen, maar Silvana is van mening dat dit juist handig is. “Anders zit ik de hele dag te wachten tot de les weer begint. Ik doe overigens altijd mee met de les en maak altijd mijn huiswerk”.

Geniet van het leven! 
Silvana’s motto en tevens advies aan anderen is: “Doe wat je zelf wilt”. Ze vindt dat je moet genieten van het leven en dat niemand daar iets over te zeggen heeft. “Natuurlijk heb je de regels thuis, op school, je stage of je werk die je wel in acht moet nemen. Maar ik trek me niks aan van de mening van anderen”, zegt ze resoluut. Ze kan het sowieso erg waarderen dat ze door haar, zoals ze hem zelf noemt, “pleegvader” Raymond bij Schoon Westland terecht is gekomen. “Ik ben erin gerold en vind het super leuk om voor hem te werken”, zo zegt ze.

Hier wordt Silvana blij van
Ze weet wat ze wil, en dat is werken met kinderen. Dat is altijd al haar droom geweest. “Waar dit vandaan komt weet ik niet”, zo zegt ze. “Misschien omdat kinderen me altijd vrolijk maken. Ik kan bij hen lekker mezelf zijn. Ik ben 21, maar dat zou je qua gedrag niet altijd zeggen. Soms lijk ik zelf wel een klein kind als ik op stage ben”.

Naast haar werk met de kleine wereldburgers wordt ze ook blij van leuke dingen doen met de mensen om wie ze geeft, zoals haar gezin, vriend en vriendinnen. Door de Corona-crisis is het op stap gaan met vriendinnen op een laag pitje komen te staan. “Niet dat ik zo’n stapper ben, maar eens in de zoveel tijd vind ik het wel gezellig”, aldus Silvana. “Met deze Corona-maatregelen is dit nog wel te doen. Ook ga ik graag naar de bios, de dierentuin en uit eten”.

En Silvana's favoriete dag is...
Omdat Silvana graag doet wat ze zelf wil, is de zondag haar favoriete dag. “Geen schoolverplichtingen, geen werk, dat is zo lekker”, vindt ze. Omdat ze haar dag eigenlijk graag begint met uitslapen, komt dat dan wel goed. Vrij opmerkelijk voor een jongere echter is, dat ze de dag liefst vroeg weer eindigt. “Graag zo vroeg mogelijk naar bed”, besluit ze.