sabien de kan

Voor schoonmaken heeft Sabien de Kan (22) eigenlijk niet zoveel tijd. Toch ziet de laatstejaars PABO-studente nog kans om voor Schoon Westland iedere zaterdagochtend SIMO Support in ’s-Gravenzande te cleanen. “Eigenlijk stond dit pand voor de vrijdagavond, maar bij mij zijn de avonden voornamelijk voor stages en schoolopdrachten”, aldus de juf in spé.

Sabien gaat dit jaar afstuderen en staat ter voorbereiding op haar afstudeerstage al 1 dag betaald voor de klas op SBO De Diamant aan de Sint Martinusstraat in Naaldwijk. “In mijn derde jaar heb ik daar al een half jaar stage gelopen”, vertelt ze over haar werkplek in het speciaal onderwijs. “Ik geef nu les aan een moeilijke groep, maar dat is wel een uitdaging”.

Maak kennis met juf Sabien!

Een baan in het onderwijs is vanaf groep 8 al de droom van Sabien geweest. Aanvankelijk wilde ze kleuterjuf worden, maar vond deze leeftijdscategorie uiteindelijk toch niet de voor haar geschikte doelgroep. “Ik ben daarom overgestapt naar de bovenbouw en dit bevalt me veel beter”. De jonge juf is van plan om full-time voor de klas te gaan staan, en hoopt dit, afhankelijk van het vlotten van haar afstudeerstage, nog voor de zomervakantie te kunnen realiseren op De Diamant.   

De invloed van Corona op Sabiens dagelijks leven
Voor Sabien waren de effecten van de Coronacrisis goed merkbaar in haar opleiding. Tijdens de eerste lockdown bijvoorbeeld, was het fysieke contact met haar medestudenten nihil en viel het haar zwaar zich te concentreren op en motiveren voor groepsprojecten online. “Nu heb ik gelukkig niet veel online lessen meer. Ik mis privé wel de verjaardagsfeestjes met z’n allen. Maar ik zeg toch echt: “Sorry, ik ben er niet bij”. Een positief ding van de crisis is weer wel, dat we met de familie meer spelletjes doen en kletsen”. Voor de Corona crisis deed Sabien graag met vriendinnen een drankje bij eetcafé De Witte om de week af te sluiten. Ze hoopt dit wel weer gauw te kunnen gaan doen. Ook een terrasje pakken met vriendinnen of koffie drinken met haar ouders in de stad zou ze heel graag weer op willen pakken.  

"Wat Kan kan, kan Kan alleen"
Sabien wordt sowieso blij van gezelligheid met haar familie, die buiten haar uit vader, moeder, broer en twee zussen bestaat. Ze woont nog thuis, waar ze met haar vriend aan het eind van de dag graag een serie kijkt op tv. “En bij ons is het traditie dat we in de winter Harry Potter-films kijken”, aldus Sabien. Opstarten doet ze graag rustig ’s-morgens. Dit houdt in: uitslapen en daarna een cappuccino en een koekje nuttigen. Haar favoriete dag van de week is toch wel de vrijdag. “Dan begint het weekend”, is haar simpele verklaring hiervoor. De dinsdagavond brengt Sabien echter ook vreugde. Dat is namelijk haar bootcamp-avond, die ook in de winter gewoon doorgang vindt. “Gewoon goed aankleden. Je wordt vies en doorweekt, maar je bent wel lekker buiten”, aldus de die-hard.    

Tot slot heeft Sabien een bijzonder familie-motto met ons te delen. Enige taalvaardigheid om deze te begrijpen is misschien wel een vereiste. De familie De Kan zegt namelijk altijd: “Wat Kan kan, kan Kan alleen”!