petra keers

Petra Keers (62) ziet de schoonmaak voor Schoon Westland als de ideale baan om te combineren met haar honden uitlaatservice. Omdat ze ’s avonds en in het weekend de cleaning doet, heeft ze overdag de tijd om met de huisdieren van haar kennissen in Hoek van Holland naar buiten te gaan. Aan beweging ontbreekt het deze vitale veteraan dan ook niet. “'s-Morgens om kwart voor 7 haal ik de eerste hondjes al op en als ze verzameld zijn loop ik met ze richting bos. We gaan daarna over het strand terug en arriveren dan weer thuis om 10 uur. Dan is het tijd voor koffie en vervolgens doe ik om 11 uur een tweede hondenrondje," zo beschrijft ze haar ochtenden en een deel van haar middag. De avond brengt Petra graag door op de bank voor de tv, of achter de computer, onder het genot van een wijntje en een pindaatje.

Petra is nu zo’n anderhalf jaar werkzaam voor eerst Fill Schoonmaakgroep en vervolgens voor Schoon Westland. Ze is begonnen op de maandag- en donderdagavond bij Noordam Plants, maar deze klant stopte de samenwerking met Fill. Daarna kwam Petra terecht bij Hortilux/GJ Personeeldiensten, dat ze samen met Hanneke schoonhoudt op de vrijdagavond. Op zaterdag of zondag laat Petra het blauwe en roze doekje wapperen bij Zandevelt Gezondheidscentrum. “Eigenlijk staat deze op de planning voor de maandag, maar omdat ik zelf een sleutel heb, kan ik hierin lekker flexibel zijn. Dan heb ik op maandag de tijd weer vrij voor de hondjes," licht Petra haar keus om in het weekend te cleanen toe.   

Een gevarieerde carrière
Hoewel Petra naar eigen zeggen trots is op haar werk in de schoonmaak, was dit in eerste instantie niet haar droombaan. Rond 18-jarige leeftijd solliciteerde Petra namelijk bij de politie. Hoewel ze aanvankelijk door de screening kwam, vond men haar uiteindelijk toch nog wat te jong. “Ik zag er gewoon jong uit," luidt Petra’s visie op de zaak. Haar werd geadviseerd over een paar jaar opnieuw te solliciteren, maar dat is er nooit meer van gekomen. “Achteraf ben ik daar niet rouwig om, want ik had inmiddels een hele leuke baan gevonden bij het postkantoor," aldus Petra, die sowieso heel wat werkvloeren heeft gezien. Zo liep ze stage op campings in Hoek van Holland en Brielle als receptioniste, maakte ze ontbijtjes in Hotel Amerika, was ze postbezorgster bij PostNL en cassière bij Albert Heijn.

Leef nu!
De maatregelen rond de Coronacrisis zijn voor Petra tweeledig. “Ik ben wel voor een beetje vrijheid en kan niet zo goed tegen een strak regime, maar ik ontken Corona niet en wil me wel aan de regels houden," zo verklaart ze. Haar hond komt haar wel goed van pas als ze na het ingaan van de avondklok nog naar huis moet na het leggen van een kaartje bij vrienden. Petra zal wel blij zijn als ze door versoepelingen weer naar de sauna, uit eten en met vakantie kan, en haar verjaardag weer wat grootser mag vieren. Desalniettemin is ze gelukkig. “Blijheid zit in jezelf," aldus de zestiger. Haar motto 'Leef nu' sluit hier dan ook mooi op aan.