Nati muñoz Armas

25 Jaar geleden wist Nati Muñoz Armas bij wijze van spreken niet wat een tulp was. Nu plant ze er jaarlijks zo’n 25000 op het tuindersbedrijf van haar partner Ton van der Meer. Ze laat zich echter geenszins uit het veld slaan door de stramme knieën die ze daarna heeft. Want iedere vrijdag staat ze uit naam van haar eigen bedrijf weer vrolijk met mooie boeketten op de markt in Poeldijk. Sterker nog, de rest van haar werkweek laat ze het magische blauwe en roze microvezeldoekje van Schoon Westland zijn werk doen.

De van oorsprong Spaanse Nati, die eigenlijk voluit Natividad heet, liet een kwart eeuw geleden alles achter in haar thuisland om zich in Nederland te gaan settelen met haar liefde Ton. Die begintijd was moeilijk voor haar, zo vertelt ze. “Ik dacht echt: ik ga terug. Ik miste mijn familie en sprak de taal niet, dat is lastig voor zo’n open mens als ik. Maar ik vond ook dat ik moest volhouden, want ik had hier zelf voor gekozen. Hoewel mijn hart nog steeds in Spanje ligt, heb ik het inmiddels best naar mijn zin hier.”

Groene vingers!
De rechtenstudie, die Nati in Spanje aan de universiteit volgde, heeft ze nooit meer opgepakt. Daarvoor was ze de Nederlandse taal niet voldoende machtig. Ze werkte mee in het tuindersbedrijf van Ton en kreeg ook nog eens drie kinderen. En in 2003 ging een grote wens van haar in vervulling: de start van haar eigen bedrijf in boeketten, dat overigens tijdens de Coronacrisis de hoogtijdagen vierde, omdat thuiszittend Westland het binnen gezellig wilde maken met een bloemetje. In 2019 zag Nati ook nog kans om te gaan schoonmaken voor wat toen nog BCS voor Schoonhouden was.

Een week uit het leven van Nati
Over wat het schoonmaakvak voor haar betekent, is Nati heel eerlijk: “Er zijn leukere dingen, maar ik doe het. In mijn eentje of met een collega en dat gaat prima. Ik kan er de week goed mee vullen!” Dit houdt in dat ze maandag-, dinsdag- en woensdagochtend zoet is bij Rexnord in ’s-Gravenzande en van maandag- tot en met donderdagavond bij Dental Clinic in Monster. Op zaterdag is dan nog tuinbouwbedrijf Van der Lugt aan de beurt. “En verder val ik veel in. Zo leer ik ook weer mensen kennen,” aldus hardwerkende Nati.    

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bezige bij aan het einde van haar werkdag naar eigen zeggen “geen slaappil nodig heeft.” Als de kinderen een filmpje kijken, is Nati al onder zeil op de bank. De volgende morgen begint ze daarom met een grote kop koffie om de volle werkdag alvast te lijf te gaan. De vrije tijd die ze nog heeft, vult Nati graag met voetbal kijken met Ton en de kinderen - onder het genot van een biertje of wijntje. “Hier word ik blij en gelukkig van,” zo verklaart ze. Haar favoriete dag is de zondag. “Dan ontbijten we gezellig met z’n allen. Mijn kinderen wonen allemaal nog thuis als echte Spanjaarden. In Spanje is het namelijk zo: “hoe langer thuis, hoe beter,” aldus Nati die het motto hanteert: “leven en laten leven.”