Joyce van der hout

Gezien haar volle schoolweek maakt Joyce van der Hout (18) op dit moment alleen het pand Simo Support schoon. Toch zou ze er wel voor open staan om er nog een adresje bij te nemen “als het lekker in de buurt is”.  De ’s-Gravenzandse, die nu zo’n drie maanden werkzaam is voor Schoon Westland, is tweedejaars onderwijsassistent niveau 4 op MBO Westland. Ze heeft het erg druk met deze opleiding. "Ik ga van woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur naar school en op maandag en dinsdag van 8.00 tot 16.30 uur loop ik stage in het speciaal onderwijs", zo beschrijft ze haar goed gevulde schoolagenda.

Omdat school al haar tijd in beslag neemt, ligt momenteel ook het kantoorwerk dat ze doet voor de Baggy Shop in Naaldwijk stil. Dit geldt ook voor haar uitdaging bij The Gym in ’s-Gravenzande. “Ik train letterlijk al mijn spiergroepen. Het liefst overdag en dan vijf keer per week, maar dat red ik nu minder”, aldus de sportieve scholiere, die er wel van houdt alles op haar eigen tempo te doen. Daarom vond ze, waarschijnlijk als één van de weinige jongeren, het thuiswerken tijdens de Corona crisis “best wel prettig”. Met als enige kanttekening daarbij wel, dat ze het jammer vond van de sociale contacten.

Het liefst start Joyce haar dag dan ook rustig op. Ze geeft echter aan dat dit best wel lastig is, omdat ze meestal te laat uit bed komt. Het relaxt eindigen van de dag lukt meestal beter. “Ik zit dan lekker met mijn moeder op de bank een film te kijken en thee te drinken”, zo zegt ze. Gevraagd naar haar  favoriete dag antwoordt de scholiere resoluut. “Absoluut de zaterdag. Dan kun je lekker uitslapen, overdag je ding doen en ’s avonds iets met vriendinnen ondernemen!”

Het was heel lang Joyce' droom om kapster te worden. “Toen ik nog op de middelbare school zat heb ik eens een hele week meegelopen. Ik kwam tot de conclusie dat ik het leuk vond, maar dat het niet datgene was wat ik mezelf later zag doen.” De studente wordt nu klaargestoomd om met kinderen te gaan werken en mag nog gaan uitvinden of ze het leuk vindt om voor de klas te staan. Tijdens haar stage in het speciaal onderwijs ziet ze in ieder geval al hoezeer men daar haar hulp nodig heeft.

Joyce geeft aan blij en gelukkig te worden van familie, vrienden en vrijheid. “Dit laatste vind ik een puntje waar wel meer aandacht voor mag zijn”, aldus de positief kritische jongere, die bovendien ook nog eens een optimist is. “Ik zeg altijd tegen mezelf als ik ergens tegenop zie, ”het komt goed”. En tot nu toe is dat ook wel gebeurd!"