Helen vijverberg

Wie Helen Vijverberg (46) vraagt wat ze doet en wie ze is, antwoordt ze naar eigen zeggen “meteen duidelijk, zodat mensen weten hoe het zit”. Hiermee doelt Helen op het feit, dat ze vanuit sociaal werkbedrijf Patijnenburg werkzaam is voor Schoon Westland. Samen met haar vaste maatje Wietske is ze de hele week zoet met het schoonmaken van diverse panden, waar de twee dan heenrijden in de door Helen bestuurde elektrisch oplaadbare bus. Zij zorgt er ook voor dat die weer netjes opgeladen is voor elke nieuwe werkdag. En dat moet ook wel, want de meiden leggen heel wat kilometers af, doordat hun werkplekken verspreid liggen door Westland.

Op maandag en donderdag rijdt Helen naar woonvoorziening Dubbel 4 in Honselersdijk. Iedere dag van de week wordt de gemeentewerf in Naaldwijk schoongemaakt. In die plaats houden de meiden ook het Heilige Geest hofje en het personeelsonderkomen op de begraafplaats aan de Geestweg schoon. Tussendoor rijden ze naar Maasdijk, Monster en Wateringen om daar ook de onderkomens van het personeel van begraafplaatsen te reinigen en in Monster tevens de bouwkeet bij de gemeentewerf. ’s-Gravenzande wordt aangedaan voor het cleanen van het onderkomen op het Juliana sportpark en diverse portieken. Ook hebben de meiden daar na de vakantie nog een nieuw complex bij gekregen om schoon te houden.

En na werktijd?
Ondanks de drukke werkzaamheden is er soms nog wat tijd over op een dag. Helen: “Dan schipperen we een beetje en kijken we of we alvast iets mee kunnen pakken wat we nog moeten doen. En dan breng ik Wietske ook nog even thuis, want je bent collega’s en dat heb je voor elkaar over”. De avonden is Helen vrij vanwege het intensieve werk overdag. Dan heeft ze tijd voor het zingen in een koor in Monster, dat ze samen met haar partner doet. Deze is allang blij dat vrouwlief de portieken van Wonen Wateringen in Wateringen niet meer hoeft schoon te houden. Ze was daar regelmatig naar eigen zeggen “helemaal klaar mee“. Hij zegt dat ik nu meer zin heb om weg te gaan”, aldus Helen.

Het liep bij Helen anders dan gedacht
Vanwege de intensiviteit van het schoonmaakwerk hoopt ze nog wel een keer een andere detacheringsplek te krijgen. “Maar we zijn geen klagers hoor. Je voelt wel eens wat, maar dat gaat wel weer over voordat je een jongetje bent”, aldus een nuchtere Helen, die wel ooit de droom had kapster te worden. “Maar dan moet je veel weten over haar- en huidtypes en chemisch spul, en dat zag ik niet zitten”, verklaart ze waarom het anders is gelopen.

Denk praktisch en vooruit
In de Coronatijd heeft Helen een tijdlang niet mogen werken. Ze kon toen mooi haar hobby, het maken van 3D-kaarten, uitbouwen naar een hogere productie. Ook hield ze een oogje op haar dementerende schoonmoeder. Wat ze erg miste was het wekelijkse boodschappen moment met haar moeder.

Helen zegt blij en gelukkig te worden van complimentjes. “Maar dat dat heeft iedereen wel denk ik”. Haar advies aan anderen tenslotte zou zijn om, net als zij, praktisch en redelijk vooruit te denken.