Frans bekkering

Frans Bekkering (69) kan je letterlijk de sturende kracht van Schoon Westland noemen. Wij kennen deze pensionado ook wel als de materiaalman, die op maandag de hele dag in de bevoorradingsbus door Westland toert om alle panden te voorzien van doekjes, schoonmaakmiddelen en vuilniszakken. Ook neemt hij de vuile was mee en als er bijvoorbeeld een stofzuigerslang vervangen dient te worden, is Frans ook je man. Ooit werd hij benaderd voor deze job door zijn oud-buurman Hans Spies en na een ritje mee te hebben gereden, was hij verkocht.

Tegelijkertijd reed Frans ook voor tuinbouwtoeleveringsbedrijf Brinkman. Hiermee is hij echter gestopt toen hij in februari van dit jaar getroffen werd door een herseninfarct. Gelukkig is hij er goed vanaf gekomen en weer helemaal gezond. Nu rijdt hij alleen nog voor Schoon Westland. Daarnaast heeft Frans namelijk nog een goed gevulde week. 

De week van Frans
Op woensdag passen hij en zijn vrouw op de kleinkinderen, waarvan ze er in totaal acht hebben. Op donderdag zet Frans zich in voor de plaatselijke voetbalclub in ’s-Gravenzande. De ochtend begint dan met het krijten van de velden, samen met een oud-eerste elftal speler. ’s-Avonds is het de zogenaamde “herenavond”, waarop een biertje met zijn maten wordt genuttigd. Vrijdag komt de jongste van de vier kinderen van Frans vaak langs met twee kleinkinderen. Dan wordt er bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt gebracht. Dinsdag is de enige dag waarop hij niets op de agenda heeft staan.

Van inkoper naar materiaalman
Frans ziet zijn werk voor Schoon Westland als een welkome afwisseling van het kantoorwerk dat hij altijd heeft gedaan. “Ik wilde lichamelijk bezig zijn”, aldus de voormalig inkoper van kassenbouw materialen. “Je komt nog eens ergens en spreekt nog eens iemand. Ik heb sleutels en codes van de panden en krijg een iPad mee om te kijken wat ik bij welke klant moet leveren. Ik ben iedere maandag van 8 tot 16 uur bezig”. De grote mate van vrijheid in zijn baan spreekt Frans erg aan. “Ik zag mijn droombaan als een baan waarin ik mijn eigen ding zou kunnen doen, vrij zijn, naar buiten gaan. Als inkoper kon ik mijn functie invullen zoals ik dat zelf wilde en dat is nu ook het geval”.

De Coronacrisis heeft niet zo heel veel impact gehad op de activiteiten van de materiaalman. Hij pakt graag de racefiets om bij mooi weer zo’n veertig kilometer te fietsen en zat al niet wekelijks in een restaurant. Het enige wat volgens hem op een laag pitje heeft gestaan, is het kijken naar het eerste elftal van FC ’s-Gravenzande, uit en thuis. Maar inmiddels is de competitie weer begonnen, dus kan hij zijn hart weer ophalen op zaterdag. Dit is dan ook zijn favoriete dag van de week.

Laat je niet gek maken!
Waar Frans echt gelukkig van wordt, is als hij ziet dat zijn kinderen en kleinkinderen het maatschappelijk en privé voor elkaar hebben. “Ook realiseer je je dat gezondheid erg belangrijk is als je iets gaat mankeren”, zo zegt hij. Het beste advies dat hij ooit heeft gekregen is dan ook: “Relativeer! Laat je niet gek maken en probeer je eigen ding te blijven doen!”