Barbara Renooij

Een droombaan had Barbara Renooij (38) nooit echt voor ogen, wel stond vast dat ze altijd al hield van schoonmaken. Dit werd haar met de paplepel ingegoten op het woonwagenkamp waar ze opgroeide. “Ik word blij van Dettol”, omschrijft ze kort maar krachtig. Als er ergens schoonmaakdoekjes in de aanbieding zijn, is Barbara bij wijze van spreken al onderweg. “Ik vind het belangrijk dat het thuis schoon is”, zo zegt ze. “Ik heb ook honden, dus dat is een extra motivatie. Als ik lekker op de bank zit, moet ik wel het idee hebben dat alles gedaan is, anders heb ik geen rust in mijn hoofd.”  

Niet alleen thuis moet het van Barbara spic en span zijn. Deze eis stelt ze ook aan de panden die ze cleant voor Schoon Westland. Op dinsdagochtend maakt ze schoon bij Koornneef en Revaho en ’s avonds bij Westland Plant. De woensdagochtend is gereserveerd voor de Reddingsbrigade in Ter Heijde en de donderdagavond voor de huisartsenpost aan de Stokdijkkade in Naaldwijk. Op de vrijdag laat ze ’s-ochtends samen met Renate de doekjes wapperen bij Persoon en ’s middags weer alleen bij Westland Plant.  

Zo ziet de week van Barbara eruit
Naast deze aardig gevulde schoonmaakweek heeft Barbara nog de zorg voor haar gezin, bestaande uit haar vriend en vier kinderen. Ze kan haar baan hier prima mee combineren. “Ik heb eigenlijk een kappers- en nagelstylistopleiding, maar heb hier nooit iets mee gedaan. Toen destijds bij BCS voor Schoonhouden schoonmakers werden gezocht, bedacht ik me dat dit heel handig was in te passen in de uren dat de kinderen op school zaten. Ik wilde onder de mensen zijn, iets nuttigs doen. De schoonmaak was een mooie invulling en ook een mooie aanvulling op de inkomsten van mijn vriend, die zzp'er is.” 

Het feit dat Barbara beroepsmatig naar eigen zeggen “ook wel met kinderen had willen werken”, wordt ruimschoots goedgemaakt in haar privéleven. Zij werd op net 18-jarige leeftijd al moeder van dochter Charlene (20). Het gezin werd verder aangevuld met Vinnie (19), Damian (12) en Sem (8). En het leuke is dat Barbara zich ook binnen afzienbare tijd trotse oma mag noemen. Dochter Charlene is namelijk in blijde verwachting. Het is al met al niet verwonderlijk dat Barbara blij en gelukkig wordt van deze zegeningen. “Als ik mijn kinderen en de mensen van wie ik verder houd gelukkig zie, ben ik het ook. Zo ben ik bijvoorbeeld zo blij dat ik mijn oma nog heb. Mijn moeder overleed namelijk al op haar 45ste.” 

Op de bank met een bakkie of wijntje
Barbara begint haar dag met de routine van een huismoeder, afgewisseld met haar werk voor Schoon Westland. Ze eindigt hem graag met een bakkie of wijntje op 'het bankje' met collega Renate en benedenbuurvrouw Mariska of met het kijken van een film met de kinderen. “Gewoon gezellig, met chips op tafel”, omschrijft Barbara de sfeer. Ook gaat ze graag met haar dochter mee naar de paardenstal.  

''Leef elke dag zoals je zelf wilt''
Haar levensmotto is er een van haar veel te vroeg overleden moeder: ”Leef elke dag zoals je zelf wilt en maak er een feestje van. Voor je het weet is het de laatste.”